BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 31, 2010

Dialog Kurang Senang...

Duduk-duduk.

Tak mau.

Duduklah.

Tak nak.

Duduk!

Tak…

‘Eh, kenapa tu?’ terdengar suara-suara bisikan bertanya.

Inikah akhirnya?

Adakah ini jalan akhir? Sekali lagi aku ditinggal pergi. Disisih jauh daripada insan yang aku sayang…

Tuhan, kepada-Mu aku membawa diri. Doa-doaku masih kurang untuk dimengerti. Aku masih belum jadi hamba-Mu yang baik. Masih jauh jalanku untuk aku perkukuhkan rasa insaniah dalam diri. Tuhan, aku perbaiki setiap hari diri ini. Aku muasabah setiap detik hati ini. Selalu mendekat pada-Mu. Bacaan kitab suci-Mu yang aku laungkan, juga masih belum bisa menguatkan doaku. Tuhan, tidak akan aku putus asa. Aku akan tetap berdoa dan bermohon daripada-Mu. Aku tahu, dugaan-Mu kini kuat untukku. Akan aku laluinya, dengan jitu. Hanya kerana-Mu Ya Allah.

Atas dugaan ini, aku redha. Jika itu pintanya. Aku rela. Aku merayu dalam diam. Agar masih ada sisa rasa sayang untuk diriku. Pergilah, tenangkan segala dukamu. Maaf, aku terlalu buat dirimu dilanda duka selalu. Bukan pintaku. Hanya keadaan yang merampas segala kemesraan kita. Entahlah, apa lagi bicara yang boleh betulkan keadaan ini. Segalanya telah aku luahkan. Moga masih ada rahmat dalam hubungan ini.

Tuhan, aku berdamping pada-Mu selalu. Aku perbaiki diriku hanya untuk-Mu. Terimalah doaku, hamba-Mu yang hina ini. Atas tangisan hati, jalinkan hubunganku sesama makhluk-Mu dengan baik dan tiada sengketa. Sendirian ini, aku jalani dengan tabah. Sendirian ini, aku harungi dengan kuat. InsyaAllah. Amin.

Terima kasih memberi aku rasa sayangmu. Terima kasih atas budimu. Terima kasih menghargaiku. Terima kasih segalanya. Moga ada ketenangan padamu. Amin.

Hanya aku ingin kau tahu, tiada berkurangan rasa sayangku padamu.

Friday, January 29, 2010

Mengharap cerah arahAlhamdulillah, tiba jua hari Jumaat. 29 Januari 2010. Hari ini, dugaan semakin berat. Hari-hari belakang yang penuh dengan jerit amarah. Diri semakin bingung. Mungkin kerana celaru. Fikiran kusut dengan timbunan tugasan ilmiah. Entah mana yang mahu dimulakan dahulu. Berharap selepas luahan ini tamat, akan ada keredaan dan mula menunjukkan perubahan. Lebih baik.

Pada saat ini, hati menjadi sayu. Sambil menulis, sambil telinga mendakap lagu yang sayup. Membawa arus halwa. Sentuhan pawana juga turut menyentuh kalbu. Tiada riak gembira. Titis air mata seakan-akan mahu mengalir. Hanya berkumpul. Belum lagi mahu tertuang dan tumpah.

Mata dipejam. Tiada titisan mahu turun. Hati meratap. Pada potret wajah ibu, penglihatan ini terhenti lama.
Emak,
Along sedih. Tapi Along tak sampai hati nak beritahu emak. Dugaan dan masalah yang sedang bertakung. Along hilang arah. Celaru fikiran Along. Tak mampu Along nak luahkan pada emak. Along tak mahu emak risau. Along mahu emak sentiasa bahagia. Petang tadi, Along terpaksa bohong pada emak. Along kata Along tiada masalah. Hanya tugasan ilmiah yang membebankan hati dan minda. Di sebalik itu, ada lagi masalah lain. Maafkan Along, mak.

Ayah,
Terima kasih kerana cepat menangkap suara Along yang tak keruan dalam telefon. Along akan cuba mengelak dan takkan biar ayah terkesan dengan suara cemas Along. Masalah ini, Along akan cuba atasi sendiri. Ayah, Along rindukan ayah dan mak. Along rindu adik-adik juga.

Adik,
Terima kasih. Akak sayang adik dan abang.
Abang,
Terima kasih. Akak sayang abang dan adik.

Insan-insan, maafkan keterlanjuran saya yang cepat meluah rasa marah pada kalian. Maafkan saya, tidak keruan dengan keadaan. Maafkan saya, tidak cuba mengekang rasa amarah. Saya terus saja jadi bingung. Insan-insan, saya sayang kalian.
Kakak, adik sayang kakak. Maaf, tiada langsung niat untuk menyebarkan amarah ini. Adik sayang kakak selamanya.

Kini, masih menanti luahan air mata jatuh. Biar seketika, pergi dan tenangkan diri. Tak mampu lagi mahu bertarung dengan amarah yang kuat ini. Amarah, pergilah…..Pergilah. Berikan kembali diriku yang dulu. Aku yang tenang dengan dugaan.

Tuhan, kembalikan aku kepada sifatku yang tenang. Hilangkan amarah ini. Mungkin, ini petanda awal pemberian rahmat-Mu atas setiap wanita, namun berikanlah aku kawalan amarah yang baik. Aku terlanjur menyisipkannya. Hingga ada hati yang terluka. Maafkan aku Ya Tuhan. Berilah kelembutan pada setiap hati yang terasa pada amarahku, agar aku tenang dalam kemaafan mereka.

Itu sesungguhnya, aku harapkan daripada-MU. Amin.

untuk itu, akan aku harungi sendirian kembali. Terima kasih Tuhan, beri aku peluang mengenal diri dan menghargai hati, hanya kerana-MU.

Thursday, January 28, 2010

'sudah ada peminat?'

Salam manis untuk hari ini. Moga lebih baik setiap yang berlaku daripada semalam. Sedikit bicara tentang semalam. Tidak beberapa baik apabila menjelang malam. Keadaan perut tidak selesa, sakitnya kepalang terasa. Akibatnya, mood dan perasaan terganggu habis-habisan. Entah berapa kali minyak YU YEE dituang dan disapu pada perut. Mata pula sakit memandang gelagat irama ahli-ahli rumah yang tidak sekata. Terluah kata-kata bisa di mukabuku. Maaf andai sesiapa yang terasa. Tetapi, bagus juga lakuan begitu. Masih ada yang terkesan dan berubah kepada lebih baik dan mengikut peraturan.
Habis kisah semalam, hari ini pula. 28 Januari 2010. Proses mengundi dan sesi pilihan raya berlangsung. Syukur, aman terasa. Tiada kekacauan berlaku. Sudah memilih kepada yang sepatutnya. Moga pentadbiran berlaku dengan lebih baik lagi. Untuk masa akan datang dan seterusnya.

Dalam masa yang singkat, berada di luar. Luar dari dalam bilik, tetapi masih dalam kampus. Teruja dan rasa dihargai apabila ada insan yang mengenali diri ini, walaupun saya sendiri tidak mengenalinya. Karya dan hasil kemenangan dijadikan bukti saya dikenali, itu kata-kata dari bibirnya. Alhamdulillah. Ada juga insan yang mengatakan kepada rakannya, ‘ini, bakal penulis terkenal.’ ‘wah, sasterawan negara datang.’ Ukiran senyum melebar. Dalam hati mengucap syukur yang panjang. Itu satu doa yang sentiasa saya aminkan. Terima kasih kalian yang mengenali diri ini. Sesekali berjalan dan melangkah terfikir seperti ‘sudah ada peminatkah?’ Moga, pujian ini banyak membantu dalam perkembangan aktiviti penulisan supaya lebih bermutu dan berilmu. Moga pujian ini juga tidak melalaikan, namun lebih mengharapkan sentiasa kekal di jalan Allah. Agar ilmu yang ditaburkan melalui penulisan ini, benar dan bermakna. Hanya kerana Allah. Amin.
Setakat tengah hari ini, itu yang berlaku. Mengharapkan hal-hal yang lebih baik selepas ini. Dengan izin-Nya. Amin. Wasalam.
hJ

Wednesday, January 27, 2010


Sukarnya memejam mata. Petang tadi, habis 4 jam disapu untuk tidur. Tidak mengapalah, atas nasihat doktor, perlu berehat. Tubuh tidak sihat. Itu ubatnya.

Terlalu berkejar dengan aksara pelbagai. Bacaan juga jadi banyak. Tidak mengapalah, apabila hati dah suka. Turutkan saja. Itu juga perkara baik, bukan biasa-biasa. Ilmu semakin bertambah hendaknya.

Sesekali menulis, sesekali menjeling. Tajam mata mencerun pada jarum jam. Ah, 2.20 pagi. Esok, kuliah tutoran jam 1 hingga 2 petang. Kerana mahu lebih mendalami isu yang dibincangkan, awal-awal lagi sudah meminta izin pensyarah untuk masuk ke kuliah tutoran 1 iaitu pada jam 12 hingga 1. Alhamdulillah, pensyarah katakan ‘boleh…boleh…’

Jam 2 pula ke PTSL, melihat seorang teman. Bantu dia mentafsir puisi. Apa-apa saja lah nanti. Akan keluar segala istilah bahasa dan sastera. Harap dapat membantu dengan sedikit ilmu yang ada. InsyaAllah. Amin.

Setakat ini perlunya, mungkin bersambung esok dengan kisah baru. Mata, lenalah. Dalam dakapan senyummu.

Tuesday, January 26, 201026 Januari 2010. Mungkin dalam masa 3 atau 4 pagi. Mungkin. Tiba-tiba berada di lapangan terbang. Membawa sebuah beg tarik. Istilah biasa. Setiap seorang. Hala tuju pada awalnya gembira. Sanak saudara menghantar dakap dan salam. Rianglah perjalanan.

Pulangnya dinanti. Hingga detik pagi, dan mentari mula curi-curi bersinar. Bayangnya langsung tiada. Apatah lagi beg yang ditarik. Senyumannya juga turut hilang. Hanya ekspresi wajah yang diimbau kenang. Ke mana dia? Dia ke mana?

Apakah tafsiran pada mimik kisah ini? Interpretasinya juga mahu dinilai berapa? Kemunculan yang hiba seperti bakal tiba. Persoalan juga mencurah-curah. Kisah ini masih tiada yang lengkap. Seperti yang membaca. Aku juga tertanya-tanya. Tentang makna dan curahan rasa.

angan-angan semalamSemalam lena berdua. Dalam angan. Mimpi yang tercipta. Bukan dipinta. Datangnya diterima.

Tulis bicara semalam. Bukan kisah sebenar. Hanya menurut kata minda. Meruntun irama tari jemari. Menjalar menikam telapak aksara. Biarlah. Bukan ada salahnya.

Sekarang, turut melirik senyum. Aksara ini masih mengikut irama jari dan seni lenggoknya.

Berdua, belum tiba masa seerat itu. Belum masa bersama lagi. Mencari zat ilmu sejati. Di mana-mana kalau bertemu, mungkin tidak pada pandang mata. Kerana hati masih diikat Tuhan, kerana belum tiba masanya.

Apabila berselisih. Tiada tegur sapa. Masing-masing bersama tujuan yang ditetapkan Tuhan untuk tidak mengenali. Biarlah, ikut arus. Jangan songsangkan arus, ada padah yang menanti hiba.

Jejak keras, langkah tidak lelah. Suka dan bahagia. Hidup begini sementara. Nanti pula, bila sudah tikanya, bersedia seadanya. Ya…“Panjang, tersenyum. Hulurkan tangan. Mari berdakapan. Ilmu yang membawa kita ke hadapan. Benar dan bermakna. Itu niat dan harapan.”

Hanya Lena dan doa asmara

Sudah jam 12.07 pagi. Mata seperti ini. Segar bugar sekali. Ah, ilham masih belum datang. Ke manalah ya? Sendiri bertanya. Seketika,
“Kita tidur, ya. Mari.” Pujuknya lembut. Mata melirik manja, meminta sedikit detik lagi diberi untuk mencurah rasa.

“Baik. Tunggu hingga selesai.” Terima kasih, memahami saya. Seadanya dan penuh kasih sayang. Rambut dibelai halus, dikucup lalu rebah di atas pembaringan.

Helaian novel Ilham Hati karya Damya Hanna, jadi tatapan mata sebelum lena. Sudah setengah bab dibaca. Indah sekali dia. Kelihatannya tersenyum, dan adakalanya terseksa menanggung rintihan Rian, watak utama dalam karya itu.

Beberapa helai lagi diselak. Bacaan jadi semakin rancak. Terdengar dengusan kecilnya, mungkin marah apabila jalan cerita tidak menepati rasanya. Alangkah mesra wajahnya. Tatapan kecil pada ruang mata.

“Sayang.”

“Eh, bila sampai?” Pertanyaan yang cukup panjang. Tidak mengapa, memang patut dia bertanya. Datang dengan undangan yang lambat.

“Novel tu? Mari.” Dia tersenyum. Menghulurkan novel itu atas permintaan. Diletakkan rapi di atas meja sebelah katil beradu. Tangannya menampar lembut bantal untuk dihidangkan pada kepala. Selimut ditarik menutup separuh tubuh.“Alangkah.” Kami lena dalam dakapan suci. Nada kalam Tuhan, doa untuk lena sama-sama diaminkan. Pejam mata, sambil tangan menggenggam setia. Dengan izin-Nya, esok bakal ada untuk kita. Amin.

Sunday, January 24, 2010

Puisi Untuk Abang, ‘Selamat Hari Lahir ke-16’ (25 Januari 2010)

Puisi Untuk Abang, ‘Selamat Hari Lahir ke-16’
(25 Januari 2010)


Abang,
Selamat menyambut ulangtahun kelahiran ke-16,
Selamat berjuang untuk hidup yang mendatang.

Abang,
Di hari lahirmu ini,
Kakak ingin berpesan,
Selagi ada hayat,
Ingatlah nasihat kakak ini.

Abang,
Bila kakak dah tiada,
Jagalah mak dan ayah,
Dengan penuh kasih sayang.

Abang,
Bila kakak dah tiada,
Kasihlah adik dengan selaut rasa sayang.

Tapi abang,
Sekarang kakak masih ada,
Kakak takkan biarkan abang seorang,
Sama-sama kita bahagiakan,
Mak, ayah dan adik yang kita sangat sayang.

Abang,
Ingat pesan kakak,
Bukan kakak mahu berleter,
Hanya mahu kita sama-sama hayati.

Abang,
Solat itu tiang agama,
Doa itu penyuluh suka dan duka,
Selalulah solat dan berdoa,
Moga tenang dan terang,
Jalan hidup abang.

Abang,
Sayanglah mak dan ayah,
Jangan lagi buat mereka marah,
Selagi mereka ada,
Itulah tempat abang bermanja,
Ingat masa abang ditimpa celaka,
Luka di badan sini dan sana,
Emaklah yang bersengkang mata,
Mengubati luka,
Ayahlah juga yang membawa abang,
Bertemu doktor.

Abang,
Selagi kakak dan adik ada,
Selagi mak dan ayah ada,
Abang bahagialah bersama-sama,
Lupakanlah ego dan amarah,
Janganlah lagi berlumba,
Jadilah anak dan adik yang bercita-cita,
Jadilah insan yang berguna,
Di mata dunia dan akhirat juga.

Abang,
Akhir pesan kakak,
Ingatlah,
Tidak selamanya kita di dunia,
Tiba masa,
Kita akan pergi meninggalkan dunia,
Ke mana kita selepas itu,
Hanya diri jadi penentu,
Bersama amalan yang dibina,
Ke Syurga kita mahunya.


Kakak yang sayang abang,

Hasni Jamali.

p/s: Puisi ini sempat saya deklamasikan dan jika ada yang mahu mendengar secara langsung daripada nada suara ini, bolehlah letakkan email di petak komen. Terima kasih kalian yang sudi mendengar dan menghayatinya.

Saturday, January 23, 2010

23 yang indah.

Alhamdulillah, Allah masih beri saya peluang untuk menghirup nafas segar alam. Syukur, saya masih berada di dunia pada usia 23 tahun. Moga kehidupan yang mendatang semakin diberkati Allah. Amin.

Bermula detik jam 12 dan datangnya 22hb Januari 2010, kakak memanggil dari talian brunei. Maaf, adik sedikit keletihan dan mengantuk. Mungkin layanan yang diberi kurang selesa pada pendengaran kakak. Entah kenapa mata sangat mengantuk, dan rasa mahu lena yang mengganggu ruang fikiran. Terima kasih kepada kakak, yang sudi bertahan dengan karenah adikmu ini. Walaupun adakalanya, merajuk menguasai kita, namun bebaskannya dengan segala kemaafan, dan memahami kelemahan insan lain. Sayang kakak.

tiba-tiba pintu bilik diketuk, Kak Nana dan Syikin datang dan menghulurkan burger ayam sebagai jamuan malam hari lahir. terima kasih kalian.

Kemudian, diiringi segala pesanan ringkas, daripada ayah, mak, adik-adik, sepupu dan rakan-rakan sekalian (seperti tulis ucapan alu-aluan pula)…Terima kasih kalian yang tidak putus-putus mendoakan saya bersama ucapan hari lahir yang dikirim. Tidak tinggal juga ucapan yang dikirim oleh famili dari Brunei (keluarga Boboy, Atiqah, Kak DIDI, Kak Rayda, Kak Hajah ROzi, dan adik-adik di fb) Terima kasih kalian. Rindu mahu pulang ke sana.Tidak habis deringan telefon, facebook memainkan peranan. Kiriman ucapan hari lahir juga tersiar di sana. Rakan-rakan jauh dan dekat, yang lama dan yang baru sama-sama menghargai saya dengan ucapan kalian. Terima kasih tidak terhingga saya ucapkan kerana segala yang lahir dari hati anda merupakan doa untuk saya terus maju melangkah masa depan.

Di facebook juga, kiriman ucapan daripada editor, penulis dan pensyarah turut meraikan suasana hari lahir saya. Terima kasih Kak Sally (Salina Ibrahim), Kak Jas (Siti Jasmina Ibrahim), Mbak Anggie D.WIdowati (penulis Indonesia) dan En.Zubir Idris. Ucapan doa kalian akan terpahat di hati ini, dan berusaha untuk terus maju.

Hari lahir saya disambut sederhana, tidak pernah sebelum ini membuat apa-apa majlis atau ‘Party’. Keluarga saya mengajar kami hidup bersederhana. Biasanya, apabila menyambut hari lahir di rumah, cukuplah sekadar ibu dan ayah mengucapkannya, adik-adik juga mengucapkan selamat hari lahir, lalu kami bersalam-salaman. Hadiah? Tidak penting bagi kami, kerana hadiah paling besar ialah doa. Dan sedikit jamuan makan antara keluarga diadakan (biasanya lauk-lauk yang dimakan sehari-harian juga). Syukur ke hadrat Ilahi, mengurniakan saya famili bahagia ini. Moga kami terus kekal di landasan-Mu Ya Tuhan. Amin.

Hidup di kampus pula, berkat punya kawan-kawan yang baik, hari lahir ini disambut dengan kek dan doa. Bersama Syikin dan Ela, saya panjatkan kesyukuran atas kurniaan Ilahi memberi saya kawan seperti kalian. InsyaAllah, sanggup bersama susah dan senang. Moga kita terus kekal bersama menjalin hubungan persahabatan ini.Hadiah paling bermakna, selain daripada pemberian Kak Nana iaitu seutas rantai ala-ala Mak Datin (suka sangat, cantik dan berkilau) dan daripada Syikin iaitu kotak tulis, kerongsang dan penyangkut bulu-buluan( istilah sendiri) yang kecil molek digantung di handphone , hadiah paling istimewa ialah lirik lagu yang ditulis untuk kanak-kanak austisme diterima oleh kak Hajah Rozi selaku penerbit rancangan dokumentari tv, dan puisi Takkan Sirna tersiar dia majalah Dara.com februari 2010. Alhamdulillah, berkat doa semua dan usaha yang saya bimbitkan, akan saya teruskan berkarya. Lalu menyebarkan ilmu yang bermakna untuk tatapan pembaca. InsyaAllah, akan saya jalani hidup ini penuh rasa tawaduk dan kekal di jalan Allah. Amin.


Malam pula, masih hangat deringan telefon mengucapkan doa hari lahir oleh Mak Nah dan Iman FaiQ…terharu dengan nyanyian Iman yang petah bercakap walaupun belum berusia 3 tahun. Nyanyian ‘Happy Birthday to you’ dilagukan dengan pelatnya. Buat saya tersenyum. Akhir pesannya, ‘Ayong dedek, nanti belanja Iman makan kek ea…’ Memang buat saya tersenyum. Nama manja saya pada bibirnya ialah Ayong Dedek. :)

Terasa sudah panjang tulisan hari ini. Tulisan hari lahir, moga membawa erti yang
indah untuk jalani hidup di dunia, dan akhirnya dapat membawa bekal yang cukup ke akhirat nanti. Alhamdulillah, dan syukur pada Allah. Amin.

Thursday, January 21, 2010

Berteman insan-insan alam juga

...Dah lepas, dah lama juga. Filem DE TAALI, dan filem lain-lain yang pernah saya tonton. Temanya persahabatan. Dan baru-baru ini LONDON DREAMS. Persahabatan yang erat. Sangat rapat. Adakalanya saya cemburu melihat mereka diberikan watak yang amat rapat sekali. Dalam filem, kita teringin segala-galanya yang mereka ada. Tetapi, hanya mahu dan berkehendakan saja dan sedikit berharap.

...Sebenarnya apa yang saya cuba sampaikan ialah. Sendirian. Hingga kini saya punya ramai kawan, tetapi kawan rapat dan erat tiada. Saya sentiasa harapkan. Sekarang di UKM, tahun tiga dan semester akhir. Lebih banyak masa saya habiskan bersendiri. Ke mana-mana jika rasa mahu ditemani, saya akan cuba sms atau call kawan-kawan, mungkin ada yang sudi menemani. Tapi, dalam peratus harapan, saya hanya meletakkan 40 sahaja. Tak mahu berharap terlalu tinggi. Saya akan amalkan frasa ini, 'Hanya sms atau call, jika ada yang sudi bertemanlah hari itu, jika tiada...saya sendirian juga.'

...Saya meluahkan ini, bukan untuk dikasihan atau simpati. Sengaja meletakkan rasa curiga akan sendirian yang diberi. Curiga yang positif, bukan meragui. Adakalanya, bersendirian membuatkan saya senang ke mana-mana, bersendirian juga mengurangkan percakapan saya, bersendirian juga membuatkan saya menaruh rindu pada insan-insan tersayang yang amat mendalam. Itu mungkin kelebihan. Saya meletakkan 'mungkin' kerana saya sendiri tidak pasti sama ada saya bahagia atau sebaliknya.

...Menikmati rasa sendirian, saya menulis dan saya membaca. Saya memerhati gelagat insan, lalu melakar kisah imaginasi ke dalam tulisan saya. Sendirian menjadikan saya lebih peka terhadap apa-apa yang bakal berlaku. Sendirian, ke mana-mana tanpa ada yang di kiri dan kanan. Tetapi, saya tetap menghargai setiap insan yang sudi menemani dan kepada insan yang akan bersama saya jika masa mereka ada untuk saya. Terima kasih sebagai penghargaan kalian.

...Sendirian juga merelakan hati saya jauh terbuai dengan kata-kata dan madah yang sesetengahnya menyatakan 'jiwang'. Namun hakikatnya, saya hanya meluahkan apa-apa yang saya rasa dan jauh berada di sudut hati mahukan apa-apa harapan yang wujud dalam bait-bait yang tercoret. Moga harapan indah bertukar kepada realiti yang membuahkan bahagia. Dengan izin-Nya. Saya tidak akan mengeluh sendiri lagi, kerana saya semakin dekat dengan Dia. DIa Maha Mendengar setiap kali saya berbicara sendirian. DIa juga Maha Mengetahui dan Maha Melindungi. Saya tidak sendirian lagi.

...Itu sahaja yang terluah. Kini saya ditemani hujan lebat di luar halaman. Moga mentari hangat kan muncul pula berganti untuk menemani saya. Dengan alam juga saya tidak lagi rasa sendirian.Terima kasih Tuhan. Walau ke mana-mana aku sendiri, Kau masih menyediakan aku dengan makhluk-Mu yang lain seperti alam hijau yang indah terbentang, dan langit biru yang tersergam. Alhamdulillah.

hJ

Wednesday, January 20, 2010

Sketsa 1.2

Di atas jambatan yang menghubungkan tanah rata dan tanah tinggi. Jambatan kecil masih utuh lilitnya, duduk termenung Min seorang diri. Sambil menanti Hanna, teman baiknya sejak kecil lagi. Pertemuan kali ini mungkin mahu dibincangkan tentang gusar dan gundahnya hati Min. Min masih merenung air sungai yang mengalir perlahan di bawah jambatan kecil. Ada riak kecil yang terhasil apabila anak-anak ikan bermain-main di dalamnya. Sedikit pun tidak mengganggu penghayatan Min.

Seketika dan tiba-tiba,

"Asalamualaikum. Jauh termenung?" salam hanna tidak berbalas.

"Oi, Min!"

"Eh, aku dengarlah! Tak payahla jerit!"

"Dengar ke? Tak jawab salam aku pun."

"Dalam hati. Apa pasal kau lambat?"

"Jalan jam lah."

"Banyaklah kau punya jam."

"Iya. Dah kau nak jumpa masa macam ni. Sekarang ni masa anak-anak ayam, anak-anak itik dan anak-anak angsa Pak Abu lintas jalan. Lepas tu, layan anak-anak lembu Rajoo lintas jalan juga. Memang jam lah."

"Alasan loyar buruk kau ni hanna, tak beri kesan pada aku. Sudahlah."

"Eh, janganlah marah. Betul. Tak tipu. Eh, apa hal sedih-sedih ni?"

"Baru sekarang nak tanya? Ish."

"Yalah-yalah. Maaf ya. Ceritalah. Kenapa? Biar aku teka. Pasti fasal Kak Sheen kan?"

"Iya. Entahlah. Sekarang ni semakin berlarutan pula."

"Maksud kau?"

**************************************

"Macam itulah kisahnya. Kalau alat penguji kehamilan itu positif, apa pulalah yang akan berlaku lepas ini."

"Itulah. Kenapa kau tak minta keputusan itu daripada kakak kau saja? Kotak alat itu, kau buang di mana? Jangan buang merata-rata, habislah kalau orang lain pula yang jumpa."

"Kotak alat tu aku dah pulangkan pada Kak Sheen. Tak kuasa aku nak tanya. Masa tu fikiran aku celaru. Dahlah aku tengking Kak Sheen. Rasa menyesal pula."

"Iyalah. Tak patut kau marah-marah Kak Sheen. Sepatutnya kau bantu dia."

"Itulah."

"Kau kena minta maaf dengan Kak Sheen, okey."

***************************************

"Eh, hanna! Apa hal kau tersenyum-senyum ni?

"Tak. Takde apa-apa."

"Kau ni. Cakaplah!"

"Aku nak tanya kau, boleh?"

"Tanyalah. Apa?"

"Kenapa kau takut sangat hal kehamilan Kak Sheen, ya?"

"Mestilah aku takut. Nanti apa pula kata orang kampung?"

"Kata orang kampung? Mereka nak kata apa pula?"

"Eh, kau ni hanna. Kan tak baik kalau kehamilan tu tanpa su..."

"Su... apa?"

"Suami. Eh..."

"Ha! Kau dah lupa ya? Bukankah dulu Kak Sheen lari dari rumah sebab dia nak kahwin tapi ibu kau tak relakan? Kau dah lupa?"

"Haahlah. Eh, macam mana aku boleh lupa ya?"

"Kau ni Min, hal penting macam ni pun kau boleh lupa."

"Iyalah. Huh, lega hati aku."

"Lega? Kau jangan lega dulu. Kau dah minta maaf pada Kak Sheen?"

"Err...belum."

"Pergi minta maaf dulu. Lepas tu boleh lah kau rasa lega, puas dan lain-lain ya. Dan, tahniah!"

"Tahniah?"

"Yalah. Bakal jadi Mak Cik! haha...semakin tualah pangkat kau Min! haha..."

Mereka berkejar-kejaran. Ada rasa lega pada hati Min. Entah bagaimana dia boleh lupa kisah sepenting itu. Sheen dahulu terlalu liar. Hingga sanggup lari meninggalkan rumah, kerana seorang lelaki. Ketika meninggalkan rumah, Sheen sudah menjadi isteri kepada lelaki bermisai itu. Hanya itu yang dikecam oleh Min apabila ditanya Hanna. Tiada nama yang mampu disebut.

Merah padam muka Min mengejar Hanna yang agak laju lariannya. Telatah mereka seperti anak kecil yang keriangan hingga tidak sedar kejaran mereka membahayakan diri masing-masing. Sekejap di tengah jalanan, sekejap lagi di tepi tebing sungai. Mereka masih berlari. Kali ini Min pula di hadapan, Hanna mengejar. Min berjaya mencubit paha Hanna. Tidak akan hanna lepaskan kejayaan Min itu. Padu Min lari, hanna makin galak mengejar.

"Min!!!!!!!!!!!!!!!!! Ya, Allah!"

hadiah untuk abang, 'rangkullah tubuhnya dengan teruja'

semalam yang lapang,
aku berjalan-jalan sendirian,
ah, memang biasa begitu,
aku sendirian.
Semalam yang lapang itu,
terkesan aku pada pandang pertama,
aku gapai dengan sentuhan,
yang paling lembut,
tidak sekelumit pun aku minta dan tawar harganya,
kerana aku tahu,
dia sangat berharga,
dan tidak perlu ditolak tambah.
Aku pegang tubuhnya,
aku perhalusi liuk keletahnya,
aku kagum,
aku bangga,
dan aku teruja.
Syukur juga,
Aku masih punya daya memilikinya,
dia tidak berkata apa-apa,
saat aku pegang dan perhalusi tubuhnya,
dia juga rela kau perlakukannya begitu.
tetapi,
dia bukan untukku,
aku hanya menjamah sedikit rasa tubuhnya,
ah, enak sekali,
aku akan dapatkannya lagi untuk diriku sendiri,
dan yang ini,
akan aku hadiahkan untuk tatapannya.
Tatapan insan yang aku sayang,
bakal menyambut hari kelahirannya yang ke-16,
Adikku yang kugelar abang,
moga abang menjadi impian dan harapan kakak, ayah, mak dan adik.
Moga,
kakak berharap tubuh dia yang bakal kakak hadiahkan nanti,
abang selongkar penuh rakus dan teruja,
seperti kakak.dan pada akhirnya,
kita titipkan bersama,
keinsafahan pada diri dan hati kita,
lebih menyayangi bonda tersayang.

hJ

Tuesday, January 19, 2010

tengah hari itu saya bersamanya...Saturday, January 16, 2010

Baca@LRT...seronok membaca!

Gambar diambil daripada teman di Facebook, seronok membaca kan! di mana-mana, dan pada bila-bila...Friday, January 15, 2010

Saya rindu akan....

Wednesday, January 13, 2010

Sayang kamu dengan senang, riang dan tenang.


Aku, riang dan tenang,
pabila setiap kali melihat Farouk tersenyum senang.

Aku riang dan tenang,
pabila setiap kali mendengar Farouk bicara senang.

Farouk teman istimewa,
Sentiasa riang dan tenang,
Bak ubat penenang,
Aku sering asyik dalam dakapan senangnya.

Farouk teman riang,
terima kasih memberiku ketenangan,
terima kasih memberiku kesenangan,
di kala sukaku dan dukaku.

Farouk, aku sayang kamu,
dengan senang, riang dan tenang.

hJ

Tuesday, January 12, 2010

Dalam Lamunan kita berbicara

Pada paras tanganku,
Pada paras tanganmu,
kita berpegangan,
mengenggam ikatan suci,
dan terus berjalan,
melangkah bersama manis senyuman.

Pada paras nafasku,
Pada paras nafasmu,
kita berhembus untuk kesunyian ini,
kerana segalanya,
bukan milik kita.

Kita pasrah,
walau erat perhubungan ini,
dan turut direstui,
namun, kita hanya makhluk-NYA yang kerdil dan hina,
Kita bakal terpisah jua,
dengan izin Tuhan,
sebaik-baik pemergian.

Kau kekasihku,
Kau suamiku,
kepadamu aku luahkan segala cinta,
Untukmu kuserah segala rasa,
Antara kita, rasa dan cinta,
Kau tebarkan pada Yang Esa,
Cinta yang tidak akan padam selamanya.

Pernah kita berbicara,
dalam lamunan yang tiada kata,
Antara kita,
Entahkan bila adanya,
Antara kita,
Entahkan bila berjumpa.

hJ

Monday, January 11, 2010

Puisi Kasih untuk Dinda


Dinda,
di kala diriku di rantauan,
hatiku sering merindukanmu,
hatiku sering memanggil namamu,
dalam jaga dalam lenaku.

Dinda,
hidup berjauhan denganmu,
ibarat aku hilang arah tuju,
umpama aku hilang segalanya,
kerana dinda peneman di kala sunyi,
kerana dinda penghibur di kala sepi.

Dinda,
diriku terseksa mengharungi hidup,
mahuku pulang segera,
mendapat belas dan kasihmu,
mendamba rindu belai dirimu.

Dinda,
kan kulayangkan sayangku sepenuhnya,
untuk kebahagiaanmu di dunia,
untuk keamananmu di syurga.

Dinda,
kan kudakap rindu kudus kita,
sementara aku di rantau duka,
bertemanlah dinda pada cinta kita,
si kecil yang riang dalam susuk tubuhmu.

Dinda,
kandakan pulang segera,
melerai rindu dakapan lara.

hJ: :)

Saturday, January 9, 2010

Sketsa 1.1

Pagi itu, segalanya membongkar seribu rahsia. Ah, kenapa akan terjadi pagi itu. Keadaan yang tenang tiba-tiba bingit mencucuk ruang rongga. Aku jadi tidak selesa. Masih terlantar di katil. Sengaja. Tidak upaya aku untuk bangkit dari lena pagi itu. Segalanya memualkan.

Hampir tengah hari. Aku gagahkan juga tubuh yang lemah ini. Pagi itu, berlalu dengan payah sekali.

"Kakak. Kakak!? Kakak di mana?"

"Ya, Min. Kakak dalam bilik air. Ada apa Min?"

"Oh, tak apa-apa. Kakak mandilah dulu ya."

********

"Mak, mak nampak Kak Sheen tak? Dari tadi Min tunggu kakak."

"Ambilkan mak gula tu Min. Tolong kacaukan kuah asam pedas ni."

"Mak, Min tanya lain mak jawab lain pula. Hmm..."

"Kacau sajalah kuah tu."

"Yelah. tengah kacau ni. Mana Kak Sheen ya. Tadi katanya dia tengah mandi. Tapi, kenapa dari tadi Min tak nampak kelibat Kak Sheen."

"Min, jangan lupa letakkan garam ni sikit. Mak nak ke belakang sekejap, ambil daun kelsom."

"Okey mak. Eh, mak. Mak dah tak marah Kak Sheen lagi ya? Asam pedas ni kan, kegemaran kakak. Oh..."

"Sudah, kamu buat saja apa yang mak suruh. Jangan asyik nak main saja."

"Alah mak ni. Orang cakap sikit pun tak boleh. hmm...mungkin mak dah boleh terima kakak. Alhamdulillah, syukur. Eh, mana kakak ni?"

*************

"Tak sabar nak bagi tahu kakak, tentang berita gembira ni. Asam pedas ikan cencaru. Sedapnya. Cari kakak dalam bilik dialah. hmm..."

"Oups! Eh, Min...maafkan kakak. Kakak tak sengaja. Tepi sikit."

"Aduh, sakit punggung. Eh, kakak nak ke mana tu? Kakak tak apa-apakah? Kakak sakitkah? Eh, apa ni?"

*************
"Mak, Min tolong mak angkatkan kain jemuran ni ya?"

"Kenapa anak mak ni tiba-tiba saja jadi rajin?"

"emm..."

"Apa hal tersengih-sengih ni? Kamu ni Min, ada lah benda yang nak kamu minta ni kan?"

"hmm, tak ada apa-apalah mak. Saja, Min kesian tengok mak. Min tolong mak ni, ikhlas."

"Baguslah kalau kamu ikhlas. Tapi susah mak nak percaya, tau."

"Mak tak mau percaya sudah. Min nak tolong juga."

"Ish, Min-Min. Kamu ni sama je macam kakak kamu..."

"Sama? sama apa mak?"

"eh, tak ada apa-apalah. Mak nak naik dulu, kamu habiskan angkat jemuran ni ya."

"Tapi, mak...Mak!"

******************

'Tak sampai hati Min nak bicara pada mak tentang apa yang Min jumpa hari ni. Mak seperti sudah mula mahu menerima kehadiran kakak. Sebenarnya Min tahu, Mak amat sayangkan kakak. 8 tahun terpisah dengan anak kesayangan, pasti rindu mak sudah terubat dengan kehadiran kakak. Tapi, kenapa perlu ada hempedu dalam setiap kemanisan? Ah, kakak...Kenapa?'

"Min...Hei Min. Amboi jauh termenung? Ingatkan buah hati kah?"

"Kak..."

"Eh, kenapa Min nampak sayu saja ni? Min sakit? Min ada masalahkah?"

"Tak kak...Min..."

"Kenapa ni sayang? beritahu kakak, Min tak cukup wang untuk belanja di sekolah? Nanti kakak ambilkan, ya."

"Tak kak...bukan soal wang."

"Jadi kenapa?"

"Kak, kakak muntah-muntah tadi kenapa? Kenapa wajah kakak pucat masa Min jumpa kakak di bilik tadi?"

"Tak...kakak okey."

"Kak, jangan selindung lagi kak. please kak!?"

"Min, kenapa ni? kakak tak ada apa-apa. Kakak sihat. Mungkin kakak letih saja."

"Letih? Kakak letih kenapa? Bukannya kakak ada buat kerja apa-apa pun dalam rumah ni. Semua mak yang buat."

"Min!?"

"Oh, mungkin kakak letih...kakak letih menipu kami kan? Betul tak kak? Betul apa yang Min cakapkan ni bukan?"

"Min, sampai hati Min tuduh kakak macam tu?"

"Sudahlah kak. Buang masa saja Min menangis untuk kakak."

"Min!? Apa bukti Min yang kakak menipu Min? Apa Min? Cakap!"

"Ini! Ambil ni! Sekarang ni, Min tak tahulah bagaimana perasaan Mak kalau dia tahu hal ni. Min sendiri tak sampai hati nak beritahu mak. Sampai hati kakak."

"Min...Min!"

***************

'Ya, Tuhan. Bagaimana ini semua boleh berlaku? Cukup sudah aku berhati-hati menyimpan rahsia ini. Akhirnya, terbongkar juga. Aku pasrah setiap kehendak-Mu, Ya Tuhan. Hanya kupinta, moga Min mendapat sedar akan telahannya itu salah sama sekali tentang aku dan keadaanku sekarang. Moga juga mak memahami situasi aku sekarang ini. Pada-Mu aku bermohon. Berilah aku kekuatan ya, Tuhan.'


Dari beranda rumah, aku berlalu longlai. Bungkusan alat penguji kehamilan aku pegang erat. Bimbang andai ia tercicir di mana-mana. Entah apa pula tuduhan terhadapku selepas ini andai bungkusan ini dijumpai sesiapa selain Min. Dan yang paling aku takutkan ialah Mak. Bimbang Mak juga akan salah faham terhadap situasi yang berlaku sekarang ini.

Kelibat Min di ruang rumah tidak aku lihat. Ke mana dia membawa diri? Siapa pula mahu jadi teman bualku selepas ini? Mak...? Entahkan mak sudah boleh menerima aku?

Langkahku menjadi lemah, tatkala memandang sekeping kad di atas meja solekku. tertulis tinta, 'kak, nak tahu tak? Hari ni mak masak istimewa untuk kakak. Pergilah lihat. Asam pedas ikan cencaru tau. Nampaknya bodekkan Min setiap hari untuk mak terima kakak, sudah mula berhasil. Tahniah kak, permulaan yang manis untuk kakak dan mak. Kakak janji dengan Min, bahagiakan mak selama-lamanya ya. salam sayang, Min.'

Inikah yang digesa-gesa oleh Min tengah hari tadi, sewaktu aku terlanggarnya hingga jatuh. Ah, Tuhan. Berat sungguh perjalananku selepas ini. Bantulah aku. Terima kasih Tuhan, mak sudah mula menerima aku. Tapi dalam keadaan sekarang, bagaimana untuk aku luahkan segalanya? Aku perlu berani dan kuat. Kandunganku tidak bersalah. Aku perlu berani berhadapan dengan semua ini.

"Min..!"

Friday, January 8, 2010

Buah hatiku

~~saya suka tangkap gambar buah-buahan...ia segar, warnanya cantik, dan sedap. nyum nyum...yeh, saya suka saya suka. ~~ hmm

Tuesday, January 5, 2010

Dil Ibadat from TUM MILE


Dil Ibadat Kar Raha Hai
My heart saying a prayer

Dhadkane Meri Sun
Listen to my heartbeats

Tujhko Main Kar Loon Hasil Lagi Hai Yahi Dhun
It keeps chanting I will get you

Zindgi Ki Shakh Se Loon Kuchh Hasin Pal Mein Chun
I will choose few beautiful branches from the tree of life

Tujhko Main Kar Loo Hasil Lagi Hai Yahi Dhun
I will get you

Jo Bhi Jitne Pal Jeeyu
Every moment I live

Unhe Tere Sang Jeeyu
I will live with you

Jo Bhi Kal Ho Ab Mera
Whatever tomorrows I have left with

Use Tere Sang Jeeyu
I will live them with you

Jo Bhi Saanse Main Bharoo
Every breath I take

Unhe Tere Sang Bharoo
I will take it with you

Chahe Jo Ho Rasta
Whatever the road is

Use Tere Sang Chalu
I will walk with you

Mujhko De Tu Mit Jaane
Let me break down

Ab Khudse Dil Mil Jaane
Meet my heart with myself

Kyu Hai Yeh Itna Fasla
Why you are so far

Lamhe Yeh Phir Naa Aane
These moments will not come again

Inko Tu Naa De Jaane
Please do not let them go

Tu Mujh Pe Khudko De Loota
Give yourself to me

Tujhe Tujhse Tod Loo
I will detach you from yourself

Kahi Khudse Jod Loo
Attach it to myself

Mere Jism O Jaan Main Aa
My body and soul

Teri Khusboo Odh Loo
I will fill with your scent

Jo Bhi Saanse Main Bharoo
Every breath I take

Unhe Tere Sang Bharoo
I will take it with you

Chahe Jo Ho Rasta
Whatever the road is

Use Tere Sang Chalu
I will walk with you

Bahoon Main De Bas Jaane
Let me live in your arms

Seene Main De Chhup Jaane
Will get lost in your heart

Tujh Bin Main Jaaun To Kahan
Where shall I go without you

Tujhse He Mujhe Ko Paane
With you I will see

Yaado Ke Woh Nazrane
All the beautiful memories

Ek Jinpe Hak Ho Bas Mera
Of which, only I have right

Teri Yaado Main Rahoo
I will live in your memories

Tere Khwabo Main Jagoo
Will awake to your dreams

Mujhe Doondhe Jab Koi
When someone look for me

Teri Aankho Main Milu
They will find me in your eyes

Jo Bhi Saanse Main Bharoo
Every breath I take

Unhe Tere Sang Bharoo
I will take it with you

Chahe Jo Ho Rasta
Whatever the road is

Use Tere Sang Chalu
I will walk with you

sketsa 1

"Min tak rasa malu pada kakak?"

"Malu? Kenapa pula, kak? Min sayang kakak. Min rindu kakak."

"Tapi, kakak...kakak dah banyak lukakan hati Min, kakak lukakan hati mak."

"Kak, tiada manusia sempurna dalam dunia ni kak. Alhamdulillah, kakak sekarang dah sedar akan kesalahan yang kakak lakukan dulu. Min sayang kakak."

"Min, terima kasih kerana masih menyimpan sedikit ruang untuk beri kasih dan sayang Min pada kakak."

"Kak, bukan sedikit. Tapi, banyak ruang untuk Min beri kasih dan sayang untuk kakak."

"Terima kasih Min. Tapi..."

"Tapi apa kak? Kenapa kakak bersedih?"

"Tapi...bagaimana dengan mak? Sejak kakak pulang, mak masih tidak bersuara pada kakak. Mak masih marah dengan kakak."

"hmm, takpe kak. Perlahan-lahan pujuk mak. InsyaALlah, lama-lama nanti mak sejuklah tu, ya kak. Kakak jangan risau. Min akan bantu kakak, ya."

"Terima kasih Min, terima kasih."

"Kakak ni. Dah senyum ya. hmm, jom kita keluar. Mungkin mak ada di halaman, menyapu daun kering. Boleh berbual-bual dengan mak. Mari kak."

kami berlalu menuju ke ruang halaman rumah. Sayup-sayup di tepi jalan mak sedang menyapu daun-daun kering dan mula mengumpul untuk dijadikan unggun api. Mak, adakah dia masih mahu menerima anak yang pernah melukakan hatinya suatu ketika dahulu? Ah, Min. Kakak gugup untuk berpandang mata dengan Mak. Maafkan Seen, mak. Terlalu banyak dosa ini perlu ditanggung, gara-gara tidak mendengar kata-kata mak dahulu.

Langkah yang diatur semakin perlahan. Min menoleh sayu kepadaku. Lalu dia menarik tangan ini supaya lekas menghampiri mak. Bungkam. Kesenyapan mak buat aku terus memandang tanah, tanpa aku sedar ada linang air mata yang jatuh merebak pada rekahan tanah yang tidak menerima hujan beberapa musim ini.

Sunday, January 3, 2010

Yang dibawa pulang

Yang berlalu semalam hari. Jalan-jalan cuci mata kononnya, tapi apa sudah jadi, bila pulang bawa banyak barang... hmm, antaranya:(4 helai selendang baru...)(skirt ala2 kajol sehelai sahaja)(sehelai blouse untuk mak saya)
(tak sah shoping kalau takde bawa balik buku, majalah atau apa2 yang boleh dibaca, pilihan kali ini ialah 'e-siswa', dan beg sandang warna hijau akan digalas ke kuliah setiap hari)

......Alhamdulillah, berbekalkan sedikit tenaga tubuh dan wang, dapat juga sampai ke Jalan Masjid India dan sekitarnya- SOGO...memiliki setiap barang yang tertera ini sebagai hadiah untuk diri dan ibu....syukur pada Tuhan, terima kasih Tuhan.

Friday, January 1, 2010

Menu tahun baru 2010

Sekitar malam, yang masih hangat dibasahi hujan renyai...kata hindi hujan renyai ialah rimjhim... sedapnya dapat makan ikan keli masak sambal berlada, tak kiralah hijau atau merah ladanya.

buat magik: tutup mata + bayangkan ikan keli sambal berlada + megi tanpa kuah

dalam beberapa minit tiba-tiba plastik merah di tepi dinding bising gemersik, oh...magik menjadi. Ada seekor ikan keli yang tidak diketahui jantinanya tersadai meriah dengan pupukan sambal merah campur hijau. wah, terliur sekali.

okey, turunku ke dapur sambil membimbit sebungkus mee megi letup dan plastik merah tadi, hati-hati mengatur langkah. Bimbang ada mata memandang, nanti mereka mahu ngecek pula kata orang Johor. senyum. Lapang. tiada sesiapa di dapur. Mulakan dengan menjerang air dalam pemanas air, sambil tunggu air didih, baca beberapa helai artikel yang diberi Dr.Saiful untuk diringkaskan kepada 3 muka surat sahaja. Sahaja.

tik! oh, air sudah didih....hmm, sediakan lembutkan megi dalam bekas biru. selesai. Angkat mee nya sahaja. Sahaja. dan sedikit air sebagai kuah. Sedikit sahaja. taburkan rempah kari letup secukup rasa. dan hidangkan. Oups, jangan dilupakan ikan keli tadi. Angkat perlahan-lahan dan susun dalam pinggan. Susun. :)yeh, ready untuk makan. hmm...baca doa dulu, ye.
Siap! Erk, Alhamdulillah. berapi pedasnya sambal ikan keli ni, tak sangka mengalir air mataku. uhuk!

Motivasi Diri
'Jagalah (perintah) Allah, nescaya Dia akan menjagamu. Jagalah (perintah) Allah, nescaya Dia akan ada di hadapanmu. Perkenalkan dirimu kepada Allah ketika kamu dalam keadaan longgar/ senang, nescaya Dia akan mengenalimu pada saat kamu dalam kesulitan. Jika kamu meminta, maka mintalah kepada Allah. Jika memohon pertolongan, maka mintalah pertolongan kepada Allah.'

Irama 'Pergi' untuk sayang


Sebelum lena menutup bibir mata, dendangan Pergi yang terlontar halus dari bicara Aizat bergema sayup...Lirik dan lagunya berhembus pawana rindu, kepada insan yang semakin hari hampir tanggal pernikahannya.

'Kau Pergi...Pergi...' korus terus berdendang. Tak lupa akan kenangan yag tercipta. Walau sebentar cuma, namun indahnya kan tetap bersama. Selagi hati ini masih belum dimiliki dan akan dimiliki. Kenangan manis dan kurang manis kan terus tersimpan menjadi irama indah dan terus bergema, walau sayup meninggal rasa.

Selamat tinggal, sayang. Kurelakan engkau bahagia bersamanya. Pergi...ku pergi.

Tinggal aku dan suara Aizat bersama petikan gitar dan biola mengalun irama sayu. 'Sepi tanpa kata...' biarlah engkau bersama kasihmu. Moga ada indah di sebalik segala yang tersurat dan tersirat kurniaan Ilahi ini.