BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, April 29, 2010

Kienah Teman Pelangiku

Kienah,
kertas ini masih kosong,
Putihnya masih suci.

Kienah,
Mengenalmu bawa aku jauh ke pelangi,
Terhias indah sang warna,
pada kertas kosong ini,
Yang masih suci corakannya.

Kienah,
Terus rapatkan hubungan manis ini,
Seperti aur yang berpaut pada tebing,
Kejap dan padu,
tautan kasih kita.

Kienah,
tertunai sudah ikatan janji,
Puisi pelangi untukmu.

Tebarkan terus wangian cinta,
Tegar bersama warna kasihmu,
Kita menjadi teman riang,
Kita menjadi teman duka.

Moga pelangi warna corakanmu,
kekal berseri,
tidak lekang dimamah mentari,
kan bersinar sepanjang hari,
seperti hatimu yang cerah sekali,
bersama Ilahi,
dan tautan kasih ini.

Padamu Kienah,
kuhulurkan salam manis,
kemesraan yang tidak akan habis.

Kienah Teman Pelangiku karya hasni Ijmal (1:53 AM, 29 April 2010, malam terkahir di kamar K4N 205)

*Untuk Kienah, moga puisi ini dapat melerai janji hasni pada Kienah. Terima kasih atas kemesraan dalam tautan kasih kenalan yang singkat. Moga sama2 kita jelajah dunia, dan sentiasa mengenang memori di K4 ini... :) salam manis daripada hasni ya. *

Janji Kita

Suatu ketika aku pernah terjatuh,
Kau datang memeluk erat.

Suatu ketika aku pernah tersungkur,
Kau datang dakapku rapat.

Aku pernah bertanya,
Apa sumber kekuatanmu.

Kakak,
Tenang senyum manismu,
Mengukir lembut menitip bicara

'Yang jatuh itu mengajar,
Yang tersungkur itu perasa luka,
di samping keduanya,
duduk hikmah Tuhan yang paling tinggi,
Ajaran dan ingatan-Nya.'

Kakak,
rinduku pada pesan-pesanmu,
Yang selalu membangunkan aku,
di kala jatuh dan luluhnya aku.

Kakak,
Mengapa dibiar ajaran dan ingatan itu pergi,
bersama sepi,
Ciptaan cuai dan lalaimu, kakak.

Kakak,
kembalilah,
Adik menanti kasihmu,
ajaran dan ingatanmu,
yang akan jadikan jalan kita tegap,
tanpa robek tanpa rabak.

Relakan cuaian itu pergi,
tanpa sesal yang panjang,
bersama ajar dan ingatan,
teguh bersatu kembali.

hasni Ijmal 1:19 am, 29 April 2010 (malam akhir di K4N 205)

*Untuk kakak Azizah, moga kita tabah dalam ujian Allah. Tanpa cuai, kita sukar mengerti 'makna hati-hati'... moga sajak serba kurang ini kakak terima seadanya. hasni cuba yang termampu, tunaikan janji kita.*

Sunday, April 18, 2010

Ilusi dan angan...hanna dan hasni

Seketika tadi, aku ke sana sini di laman maya. Membaca dan membaca. Pilihan blog2 teman maya, setiap hari aku baca. Hingga terjumpa suatu entri yang menulis tentang *Aku seorang anak sulung* dan *Aku seorang anak bongsu*.

Masing-masing meluah kata tentang perasaan, tugas dan peranan. Indah membaca entri blog mereka.

Aku sendiri? Apakah perasaan aku sebagai anak sulung? Apakah aku gembira hingga sekarang? Kenapa perlu aku soal tentang gembira atau tidak?

Persoalan-persoalan ini, begitu melanda hati dan perasaan aku sekarang. Sebagai anak sulung, yang pendiam dan ya, memang aku seorang yang pendiam. Anak sulung yang tidak tegas. Masa aku kanak-kanak dulu, aku anak sulung yang sering dibuli adik-adik. Aku diam saja. Kenapa ya? Aku tak melawan dan tidak tegas seperti anak-anak sulung lain. Mungkin.

Aku sebagai anak sulung, waktu kecil disebat Ayah jika adik-adik melakukan salah. Aku yang pendiam, turut dihukum. Tanpa aku tahu, kenapa aku disebat sama, sedangkan aku tidak tahu apa masalah sebenar kalau adik-adik aku buat hal. Anak sulung yang sering dibuli.

Sikap diam dan diam ini, mungkin turun daripada sikap ayah. Ya, ayah juga seorang pendiam. Tapi...

Pernah aku mematahkan payung kerana marahkan seorang adik aku. Aku pernah melemparkan payung itu hingga berderai pasu bunga emak. Aku marah pada barang-barang jika adik-adik aku buat salah dan menaikkan marah aku. Perang mulut? Mungkin tidak, sebab aku seorang pendiam. Anak sulung yang tidak tegas. Cuma, barang-barang yang terdekat menjadi mangsa. Semua yang berlaku ini, bermula awal remaja. Dalam usia di sekolah menengah.

Tapi, sekarang. Sejak berjauhan dengan adik-adik. Aku semakin renggang dengan sifat marah. Ya, aku jarang tahu apa-apa yang mereka lakukan. Lagipun, mereka sudah besar dan berakal. Marah aku sudah kurang. Aku tak suka dan tak mahu marah. Sebab aku tahu, bila aku marah akan banyak hati yang terluka. Dan aku tak mahu marah. InsyaAllah, moga aku tidak akan marah dan segera memaafkan.

Sesekali mengimbas masa lalu menjadikan aku muhasabah diri. Mengingati masa lalu menjadikan aku tertawa dan berfikir. Selepas aku mematahkan payung dan memarahi adik dengan keras, akhirnya aku menangis. Sebab aku rasa aku dah melukakan hatinya. Walaupun aku tahu aku marah untuk memberi baik buat dirinya. Aku menangis bila marah. Begitulah aku, sebagai anak sulung yang pendiam.

Sekarang, melihat adik-adik yang sedang meningkat remaja dan dewasa. Sesekali aku sebagai anak sulung ini, tak mampu menahan marah apabila mereka lakukan salah. Aku menegur, dan marah dalam hati. Aku banyak melepaskan kemarahan dengan tangisan. Untuk adik-adik aku, aku sayang mereka. Segala tangisan aku hamburkan kata-kata dalam tulisan aku. Rusuh jiwa.

Begitu kenangan aku sebagai anak sulung. Tidak tegas, pendiam. adakah adik-adik aku mahu mengerti betapa indahnya menjadi anak sulung? Seperti aku? adik-adikku...

(Aku sering membayangkan yang aku punya kakak dan abang. Bagaimana perasaan menjadi adik. Bagaimana lakunya aku jika aku seorang adik. Aku banyak luahkan watak dan perasaan sebagai adik dalam hanna. Hanna yang penuh dengan angan-angan. Angan-angan sebagai anak bongsu. Itulah aku dan hanna.

ya, aku bersyukur atas kurniaan Tuhan memberi taraf kepadaku sebagai anak sulung. Walaupun mungkin anak sulung yang pendiam ini tidak sebaik anak-anak sulung yang tegas dan keras terhadap adik-adiknya, namun aku masih bersyukur adik-adik aku masih di landasan yang membahagiakan. InsyaAllah, segalanya aku harap begitu. tenang dan indah hubungan kita adik-beradik.

Aku pernah memiliki kakak. Ya, kakak-kakak yang menganggap aku seperti adiknya, tapi...hubungan kami tidak kekal. Atas duga dan cabaran Allah. Aku terima dengan redha. Apa-apa pun, aku masih sayang mereka. Allah Maha Mengetahui segalanya.

Tentang hanna pula, biarlah ia begini. Aku luahkan dalam lukisan cerita aku sendiri. Mengimpikan untuk mempunyai kakak dan abang, ya sangat aku inginkan. Allah Maha Mengetahui dan setiap aturan-Nya menentukan jalan untukku membentuk cara dan jalan hidupku. Aku bersyukur, Allah memberi ilusi kepadaku dengan mengangankan semua ini.

Ya, biarlah hanya angan-angan. Angan-angan untuk aku jadi adik kepada Kak Long dan Kak Shira, Kak Ieza.)

Begitu sahaja.

Saturday, April 17, 2010

Pesannya...

Kembali ke sini, semula.nafas dalam.

seperti sudah jauh saya ke sana. Sejak kenal dengannya, sejak saya terlalu peramah. Ah, tidak. Saya bukan orang yang begitu. Keramahan jauh sudah. Perlu kembali kepada asal. Ya, asal yang diam. Berfikir. Renung.

nafas dalam.

Kembali ke sini semula wahai diri. Keramahan yang kurang membawa makna baginya. Tiada lagi mungkin. Kembali ke sini semula.

nafas paling dalam.

Moga tiada lagi yang terluka. Moga dia senang dengan gaya dan hendaknya. Saya bukan siapa-siapa baginya. Saya akan kembali ke sini. Kembali kepada asal.

Cukup dalam.

Thursday, April 15, 2010

*Bicara Mata*

Hujung minggu semakin hampir. Rasa gembira tak henti-henti di dada. Tersenyum lagi. hmm...kenapalah dengan saya?

"Amboi!" Tiba-tiba, suara dia datang. Tinggi sikit daripada biasa. Kalau biasa, suara dia lembut. Sayup sedap telinga dengar. Tiba-tiba hati berdebar.

"Kenapa ya?" wajah tak bersalah saya tunjukkan. Memang tak bersalah pun. Ada buat salahkah? Hanya dia saja yang tahu. Sebab dia yang memperlihatkan saya seperti bersalah.

Dia mencuka lagi. Panjangnya muncung dia. Saya datang dekat. Pegang tangannya. Usap lembut-lembut. Mata saya cuba mencari arah pandangnya. Degilnya dia, langsung tak mahu menoleh saya. Tapi, tangan dia masih dalam usapan lembut jemari saya. Eleh, mahu dipujuklah tu.

Seketika muncungnya ditarik balik, ada kata-kata yang mahu dilontar. Perlahan, "Sayang!" Perlahan tapi keras. Nadanya, teka-teki buat saya.

"Ya, bicarakan." Manis senyuman saya hulurkan. Kasihan dia, sedang keliru dengan perasaan. Saya sendiri hairan, apakah salah saya. Atau dia tiba-tiba terdengar hasut karut Encik Joyah? Atau dia terpujuk kata punah Puan Murai? Tidak. Dia bukan yang mudah makan hasutan.

"Bicara mata apa? Renungan siapa?" Lontaran soalan dia, tepat terkena. Matanya yang jelas memandang fokus pada skrin Acer 4310 saya di hujung sana, terang-terang mendesak mahu kebenaran.

"Facebook ya?" ketawa kecil saya buat dia bingung. Tidak berkelip matanya memandang. Aduh, usah renung saya begitu. Jadi cair nanti. Saya masih dengan ketawa kecil.

"Jangan ketawa. Sila jawap." Lantas jari telunjuknya menyentuh bibir saya. Bisik arahannya, buat saya akur berkata-kata. Tapi...

"Hermmmm..." Cepat-cepat dia mengalihkan jarinya. Sedar wajahnya yang semakin resah, saya tuturkan dalam nada yang paling romantis. Lembut untuk dia hadam, agar sejuk resah gusarnya.

Saya menjauh. Ke hujung sebelah kanannya. Meja yang meletakkan ruang saya berkarya, yang di atasnya berisi komputer riba hijau saya, buku-buku dan segala yang menceriakan. Saya capai bentuk empat segi berbingkai hijau. Di dalamnya tersisip keping hitam putih. Ceria mengukir senyum. Mata yang bulat ditatap manis setiap masa ketika saya berada di ruang itu. Mata dia.

Dia hairan, menambah lagi kedut kerut pada wajah. Saya masih manja tersenyum. Mengusik dia. Saya hulurkan pada capai jemarinya. Bisu.

Ah, senyum manisnya. Mengusik jiwa sukma. Debar hujung minggu semakin terasa. "Inilah bicara mata saya. Setiap hari bersamanya, walau jauh...tapi matanya tak pernah lepaskan saya." Cepat saja dia jemarinya memijit manja hidung saya. Jerit kecil saya, gosokan keras saya pada hidung melucukan dia. Ketawa kami bersama.

"Terima kasih, sayang."

"Tersenyum seorang diri ni, apa kes? Bangun2! Sambung belajar. Esok ada exam lagi kan? Hanna! Bangun!" Tersentak. Hilang lamunan indah tadi.

"Sudah tu, mari solat Asar dulu. Lepas ni sambung lagi belajar. Kak Long dan yang lain tunggu kamu, cepat berwuduk. Berangan je budak ni."

*hujung minggu nanti, moganya hujung minggu paling indah lagi. Moga ya. Terima kasih buat Kak Long yang mengetuk-ngetuk manja meja tulisku, hingga terjaga dan hilang lamunan indah. Tak mengapa, moga lamunan itu nanti akan berbuah manis dengan kenyataan yang paling meriah. Ya!*

Tuesday, April 13, 2010

Luruskan Hatiku Tuhan by Mawaddah

# LURUSKAN HATIKU TUHAN

Ya Allah dengan berkat nabiMu
Dan berkat guruku
Luruskanlah hatiku
Agar agamaku lurus
Betulkanlah hatiku
Agarku ikhlas selalu
Tetapkanlah hatiku
Agarku tak tergugat
Dengan ujian yang menimpa

Ya Allah Tuhan yang mencipta hati
Bersihkanlah hatiku
Agar mazmumahku tidak merosakkan
Agamaku dan juga tidak merosakkan
Kehidupan orang lain

Wahai tuhan yang membulak balikkan hati
Kuatkanlah hatiku agar keyakinanku
Tak berubah supaya aku sentiasa tabah

Tuhan engkau rasakanlah hatiku
Sentiasa bersamamu
Supaya aku rasa ada kawan melindungku
Agar aku tak rasa sepi di dalam hidupku

Aku merasa malu melanggar perintah
Dan aku sentiasa
Siap siaga menunaikan suruhanmu

Ya Allah tuhan yang menjaga hati
Baikilah hatiku
Agar seluruh hidupku menjadi baik
Supaya tidak khianat dan tidak hasad
Dan tidak berdendam sesama manusia

Tuhan limpahkanlah ke dalam hatiku
Ilmu dan hikmah
Hingga aku dapat menyuluh hati
Dan menyuluh kehidupanku
Supaya lahir batinku bersyariat
Agar lahir batinku menjadi taat

Tuhan aku harap
Engkau kabulkanlah doaku ini

Bewafa

BEWAFA By Imran Khan

Gal Sun Mere tu mutiyare, - listen to what i gotta say
Ki samjhe apne aap nu? - what do you think of yourself
Mere vangaro tu Ki ki kardi, - what do you keep doing to me
ae gal bus tu hi jandi, - only you know the answer to this
Menu sufayan pesh na kar, - stop sending me *something* ?
rab kolo thora jeha durr!! - atleast have some fear of God
Sikh ja ke pyar karne de val, - learn how to love
jhoote sang sade ik ik pal.

Bewafaaaa bewafaaa, - unfaithful unfaithul
bewafa nikli hai ti, - you have turnt out to be unfaithful
Ni jhootha pyar jhootha pyar, - your love was all a lie
jhoota pyar kita hai tu. - your love was lies.
Bewafaaa bewafaaa, - unfaithful...repeat
bewafa nikli hai tu,
ni jhootha pyar, jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu!!

Jado nere mere kol tu hove, - whenever your near me
yaadaan vichh door tu khove. - your lost in my thoughts
Sanu sadni ae naa oda leke, - ?
tenu pende ode phuleke. - ?
Menu kuch kendi na hun lor, - theres no need for me to say anything else
mera dil torke tu na hun tor, - you've broken my heart now run and leave me
yaa tere chaida na ho, -you dont need it (his heart) anymore.
saade pyar di nishaniyat tu mor. - give me back my symbol of our love.(his heart)

Bewafaaaa bewafaaa,
bewafa nikli hai ti,
Ni jhootha pyar jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu.
Bewafaaa bewafaaa,
bewafa nikli hai tu,
ni jhootha pyar, jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu!!

Mere zindagi’ch kyu tu ayi? - why did u come in to my life?
yaari kyu ni tu nibhayi? - why didn't you stay loyal to our relationship?
Kiti sadi naal bewafayi, - youve been unfaithful 2 me
sanu de kuriyee jawaab? - girl give me an answer
dus de keri gul di, - tell me for what reason
sanu deriyee sazaaaa?? - u have given me this punishment?
Rowe gi menu yaad karke, - u make me cry with ur memories
rowe gi menu yaad karke!!

Bewafaaaa bewafaaa, - repeat
bewafa nikli hai ti,
Ni jhootha pyar, jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu.
Bewafaaa bewafaaa,
bewafa nikli hai tu,
ni jhootha pyar, jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu!!

Bewafaaaa bewafaaa, repeat
bewafa nikli hai ti,
Ni jhootha pyar jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tu.
Bewafaaa bewafaaa,
bewafa nikli hai tu,
ni jhootha pyar, jhootha pyar,
jhoota pyar kita hai tuu!!

Saturday, April 10, 2010

*Jadilah Ilmu* karya hJ
Puisi *Jadilah Ilmu*, saya ukirkan sewaktu mendengar taklimat awal Akademi Sastera pada tahun 2009. Ketika itu, sedang dibicarakan oleh penceramahnya tentang ilmu. Lalu, ilham terluah pada buku catatan saya. *Jadilah Ilmu*.

Alhamdulillah, 2 minggu lepas saya mengirimkannya ke ruangan Varsiti, Berita Harian. Dan 8 April 2010 menjadi tarikh siarkan sajak ini. Syukur sekali. Bertambah bilangan karya yang tersiar.

Pesan pada diri, menulis lagi untuk pembangunan ummah dan diri, serta perbaiki lagi mutu tulisan. Amin.

Thursday, April 8, 2010

Bengkel Penulisan Kreatif

"Bermula dengan keseronokan, berakhir dengan kebijaksanaan."

Cebisan aksara seorang tokoh tentang penulisan puisi ini, memberi impak kepada diri. Menulis untuk pembangunan ummah dan menulis juga untuk pembangunan diri. Keseronokan yang akhirnya menghasilkan kebijaksanaan.

Kata-kata itu dilontar oleh seorang tokoh yang disampaikan oleh Tuan Rahimidin Zahari dalam bengkel penulisan bersamanya hari ini. Dalam menghuraikan proses kreatif, tidak banyak yang saya dapat untuk hari ini. Hanya luahan dan perkongsian pengalaman yang saya rasa bukan menjurus kepada topik proses kreatif sebenarnya. Walau apa pun, di sebalik pengalamannya itu, terselit juga beberapa babak yang boleh difikirkan bersama yang akhirnya memberi semangat kepada hadirin untuk terus menulis. Antaranya:

1. MENULIS YANG DEKAT DENGAN DIRI
**** Lebih mudah untuk menghasilkan sesuatu karya. Di samping itu, lakukan juga penyelidikan untuk dapatan ilmu yang lebih meluas. Sambil melakukan keseronokan menulis, dapat juga kita lahirkan sesuatu pemikiran yang akhirnya membuahkan kebijaksanaan. Moga dapat membantu dan membangunkan ruang fikiran pembaca.

2. MEMBACA YANG BANYAK
****'Pagi tadi saya beli 2 buah buku di kedai UKM.'
Membaca yang banyak membantu kita mengenal sensitiviti. Sebenarnya, soalan tentang sensitiviti ini diajukan oleh Dr.Rosnah. Lalu, salah satu jawapan yang sempat saya dengar dan dapat ialah dengan membaca yang banyak. Di samping, melihatkan isu-isu semasa yang kebelakangan ini banyak mengguris perasaan kita sebagai manusia, membaca bahan-bahan yang bermutu juga banyak memberikan ilham dan idea kepada penulisan.

Kan, saya katakan pada awalnya. Tidak banyak yang saya dapat. Cuma, mungkin dengan kesihatan yang tidak berpihak hari ini membuatkan saya lebih banyak diam. Hinggakan dr.Mawar juga yang menggerak saya supaya menunjukkan hasil karya puisi saya kepada Tuan Rahimidin. Dengan longlai, berjalanlah saya ke papan kenyataan mengutip keratan puisi-puisi itu. Alhamdulillah, dapat juga ilmu tambahan ketika berbincang rapat dengan Tuan Rahimidin. Pesannya, 'mainan kata-kata dalam puisi amat penting. Susun dengan cantik supaya lagi bermakna apabila dibaca.'

**Moga karya-karya saya selepas ini dapat menampilkan ilmu dan membangunkan minda masyarakat. Amin.**

Kata Teman yang Tulus

beberapa hari lepas, aku cukup tersentak dengan pertanyaan seorang teman. 'Perlu ke tulis macam tu dalam blog?'

aku jawab dengan penuh gejolak rasa dan jiwa yang amat... seperti aku sesal dengan kehidupan yang aku ada sekarang. Aku selalu merungut tentang episod kelukaan yang aku alami sekarang dan entah bila akan berakhir. Sepatutnya aku bersyukur, di samping yang melukakan itu, aku dapat banyak pengajaran. Antaranya:

1. Jangan mudah percaya pada orang.
*hakikatnya, aku seorang yang mudah sayang dan percaya pada orang. Adakah ini satu kelemahan? atau perlukah aku sesalkan sifat yang sedia ada dalam diri aku ni?

2. Belajar bersabar pada tahap tinggi.
*aku selalu bersabar...aku rasa aku bukan seorang yang mudah marah. Bila marah pula aku suka diamkan diri. Aku mewarisi sifat ayah, lebih banyak diam daripada bicara ketika marah. Tapi, jangan diuji yang melampau kesabaran ini. Bimbang akan melukakan hati orang lain.

3. Mengetahui aku masih disayangi.
*hal ini banyak sekali yang aku terima. Alhamdulillah, famili dan teman-teman banyak beri nasihat, panduan dan tidak kurang juga amaran. Amaran yang bagaimana? Amaran bahawa, kalau aku sedih lagi...siaplah! amaran sayang daripada mereka.

4. Mengajar aku erti kedewasaan.
*dulu aku masih kecil. Sekarang dah dewasa. Banyak perkara orang dewasa yang dulu-dulu aku lihat amat merumitkan kini berlaku pada aku pula. hmm, aku kena siap sedia menjadi dewasa dan matang.

Hingga analisis yang keempat ini, aku jadi takut dan hilang arah untuk menulis terutamanya di blog. Sebabnya, bimbang aku akan berkata yang bukan-bukan (mungkin akan menambahkan lagi kedukaan hati).

Dan paling terkesan dalam hati aku, seorang teman yang bersoal jawab dengan aku tadi mengatakan satu patah perkataan. Hanya 1 perkataan sahaja buat jiwa aku terusik hingga tinta ini tertulis, 'Tulislah sesuatu untuk pembangunan ummah.'

Begitu tulus dan menusuk ke jantung hati. Teman itu membuka hati aku supaya menulis, menulis sesuatu yang rapat dengan diri aku supaya dapat menyumbangkan sesuatu untuk ummah. Ya, entri kali aku harap sebagai permulaan untuk pembangunan ummah itu. Mungkin boleh diambil daripada analisis pengajaran kelukaan tadi.

Terima kasih buat teman itu. Dia tahu siapa teman itu. Terima kasih.

Sunday, April 4, 2010

Tidak bersendiri...

Alhamdulillah, khatam sudah bacaan pertama sepenuhnya selepas melontar azam pada minggu lalu. Azam? Ya, azam yang boleh digubal pada bila-bila masa...atas kehendak sendiri. Terlaksana juga. Syukur. Azam yang dimaksudkan ialah cara atau gaya membaca.

Kebiasaannya, sebelum azam ini tercipta saya suka membaca (karya kreatif) novel, kumpulan dan antologi cerpen atau apa-apa sahaja dengan bacaan tidak lengkap. Misalnya, bacaan novel A akan terhenti selepas setengah muka dibaca, kemudian mencari novel B (melakukan perbuatan yang sama), dan berlanjutan sehingga ke C, D dan kembali kepada A, B dan C semula...begitulah proses bacaan saya selanjutnya. Hmm, sangat pelik dan kurang bermanfaat. Cuma saya diberi kelebihan (syukur), walaupun membaca berlainan karya pada satu-satu masa, tidak pula pernah tertukar watak-watak. Masih segar dalam minda akan watak-watak yang terdapat dalam pelbagai novel itu.Dan kembali kepada azam. Saya melakar tinta pada diri, akan membaca satu-satu karya hingga habis dan akan beralih kepada karya yang lain. Begitulah proses seterusnya. Moga ia lebih bererti kerana saya dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada bacaan. Dan dapat menggapai makna sebenar. Hmm..Syukur, terlaksana juga impian saya. Mahu membaca dan membaca. Novel pertama pilihan hati saya ialah Setenang Cahaya Hati karya Salina Ibrahim. Keterujaan menjadi-jadi untuk membaca karya yang lain selepas SCH. Iya, berkatnya membaca pada kadar yang saya rasa pada diri adalah betul. Selepas ini saya memilih karya Nazri M. Annuar yang berjudul.....Karipap-karipap Cinta.

Berkaitan judul entri kali ini, saya hanya mahu menyatakan bahawa saya tidak bersendiri. Buku dan segala macam artikel yang bertulis akan menjadi teman saya. InsyaAllah, setiap perpisahan akan baik dengan resah menunggu jawapan yang akan terlunas.

Hingga itu, bacaan SCH banyak memberi maafaat terus yang akan saya siarkan nanti. Di blog saja. Sudah mengantuk. Salam

Thursday, April 1, 2010

Akhir yang indah...sem 6, 1 April 2010, UKM